واژه Sociology ترجمه واژه فرانسوی (Sociologie) است که از دو جزء سوسیوس (Socious)و (Socieum)لاتین گرفته شده است و بهمعنی دوست، رفیق و همراه است و نیز از (logos)یونانی بهمعنی شناخت، مطالعه، تحقیق و دانش ترکیب گردیده است.
[1]
جامعهشناسی بهعنوان رشتهای از رشتههای علوم اجتماعی قلمرو بسیار گسترده دارد.امور و مسائلی مانند فقر، تبعیض قومی و گروهی، زندگی خانوادگی، ساخت سیاسی، احزاب و گروههای سیاسی، حیات مذهبی، انواع انحرافات اجتماعی، ساخت اقتصادی، دگرگونی اجتماعی، انقلاب، سازمان و ساخت آموزش، رشد فنی، افزایش سریع جمعیت، از خود بیگانگی، شهرنشینی، روستانشینی، و بسیاری از زمینههای دیگر یا در حیطه مستقیم افق بررسی جامعهشناسی قرار دارد و یا با آن در رابطه است.
[2]
اهمیت مطالعه جامعهشناسی
مطالعه جامعهشناسی به دلایل زیر اهمیت دارد:
1.با مطالعه جامعهشناسی میتوانیم نگاه تازهای به محیط اجتماعی بیندازیم و جایگاه خود را در جامعه مشخص کنیم .
2.با استفاده از ابزارهایی که جامعهشناسی در اختیار ما قرار میدهد، قادر خواهیم بود که محیطهای دیگر و فرهنگهایی را که قبلا از آن کماطلاع بودهایم بشناسیم.
3.جامعهشناسی توانایی ما را در فهم منشأ نظرها و گرایشهایی که با نظرها و گرایشهای ما بهکلی متفاوت است افزایش میدهد و در نهایت، میتوانیم با آن به فهم نیروهای اجتماعی موثر بر رفتار ما و اطرافیانمان نایل آییم.
4. با استفاده از این علم میتوانیم رفتار دیگران را در گروه، پیشبینی یا کنترل کنیم.
5.مطالعه جامعهشناسی کمک میکند که با کاهش پیشداوریها و احکام قالبی، رفتار خود را با انعطاف بیشتری، با موقعیتهای جدید تطبیق دهیم.
6.مطالعه جامعهشناسی انسان را مهیا میکند که شیوه تازهای را برای مشاهده چهره متغیر واقعیت اجتماعی و واکنش مناسب به آن جستجو کند.
[3]
بنیانگذاران تفکر اجتماعی و جامعهشناسی
1. عبدالرحمن ابوزیادالدین ابنخلدون (808-732ه.ق :Ibn Khaldoun)؛ ابنخلدون یکی از پیشگامان در زمینه تفکر اجتماعی است که کار او به آنچه امروزه جامعهشناسی خوانده میشود شباهت دارد؛ چنانچه برخی از محققین وی را پدر جامعهشناسی میشناسند. ابنخلدون در سن 42سالگی به تالیف کتابی درباره "تاریخ عمومی"پرداخت که مقدمه این کتاب در دو جلد، بهنام "مقدمه ابنخلدون"است که از اصل آن مشهورتر است.
[4]در این کتاب وی از یک چرخه تاریخی سخن گفته است که این چرخه از آغاز یک اجتماع با تکیه بر کشاورزی سپس فنون آغاز میشود.در آخرین مرحله اجتماع چنان قدرتمند میشود که مردم آن به هنر و موسیقی روی میآورند و پس از آن مردم از فرط امنیت و بینیازی تعصب خود را نسبت به جامعه از دست میدهند تا اینکه قوم دیگری آن جامعه را از خارج فتح میکند و در اینجا تاریخ بر همین منوال تکرار میشود.
بدین ترتیب ابنخلدون درباره تغییرات اجتماعی یک نظریهای را ارائه داد و جریان تغییرات اجتماعی را بهصورت دوری، امری دائمی و اجتناب ناپذیر میداند.
[5]
...
:: بازدید از این مطلب : 145
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0